Cultura de tomate
Sfaturi
1. Puterea de germinare a seminţelor: 4 – 5 ani.
2. Perioada de semănat răsadul: cu 50 – 60 zile
înainte de plantarea la locul definitiv, punând la socoteală şi timpul de
rasărire de 5 – 7 zile
3. Perioada de vegetaţie: 110 – 140 zile, în funcţie de
soi.
4. Pretenţiile faţă de sol sunt modeste. Se poate
dezvolta chiar şi pe un sol mai acid, dar, fireşte, preferă să se răsfeţe
într-unul roditor. Rezultatele sunt pe măsură.
5. Tomata este o mare iubitoare de căldură: temperatura
optimă de creştere: 20 – 26º. Sub 16º, dar şi peste 30º încetează
creşterea, nu leagă, va pierde rodul, iar sub 3º moare.
6. Tomata iubeşte nespus lumina, de care are nevoie
din stadiul de sămânţă şi până la recoltarea plantei mature. În lipsa luminii,
dacă prioada de timp noros se prelungeşte nefiresc de mult, planta „avortează”
florile sau fructele. Fructele se coc greu, işi schimbă gustul şi aroma, devin
sensibile la boli şi dăunători, apar petele brune.
7. Tomatei i se mai spune şi „ Setilă”. Cu toate acestea
nu suportă excesul de apă. Se conduce după o regulă strictă „ Capul uscat şi
picioarele ude”. Tomata se udă rar , dar din belşug cu apă stată la soare.
Umezeala o îmbolnăveşte de diverse boli micotice, mai ales în combinaţie cu
temperatura joasă. Diferenţele de umiditate duc la craparea fructelor. Iată de
ce folosim cu „religiozitate” stratul de mulcire.
8. Tomata ţine la silueta ei. Nu este o mare mancăcioasă,
dar are pretenţii la bucate alese: azot, fosfor, potasiu, magneziu – în primul
rând – urmate de bor, cupru mangan, fier. Azot – în
cantitate moderată, altfel vom creşte o junglă de tomate fără fructe.
Fosfor – în cantitate mai mică, dar obligatoriu. De el au nevoie
rădăcinile, fructele şi seminţele. Atenţie, însă, sub 15 grade
fosforul nu se mai asimilează de către plantă!
Potasiul – este necesar în cantitate considerabilă, mai ales în
perioada de pubertate şi adolescenţă a plantei. Potasiul ajută planta în lupta
împotriva bolilor şi dăunătorilor, îi conferă rezistenţă la frig, creşte
calitatea fructelor. Magneziul – în cantitate mare, mai ales
în perioada de creştere şi rodire a fructelor. Borul şi manganul –
în calitate de hrană, administrată prin stropirea frunzelor (nu la rădăcină);
ajută la intensificarea înfloririi şi rodirii, grăbeşte coacerea fructelor.
9. Nu scăpaţi momentul copilirii, cârnirii şi
îndepărtării frunzelor, alminteri riscăm să avem o recoltă modestă.
10. Tomata trebuie susţinută, deoarece singură nu o poate
face.
11. Muşuroiţi planta, vă va mulţumi cum doar ea ştie s-o
facă!
12. Mulciţi plantele, şi vă veţi uşura munca, iar tomatele
vor fi nespus de fericite.
13. După fiecare udare (rară dar din belşug) nu uitaţi să
afânaţi pământul de jur împrejur
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu