Rasadnita de legume pe pat cald. Cum se face?
Sa va spun cateva cuvinte despre rasadnita pe pat de gunoi de grajd
cum am facut-o eu.
Balegarul cel mai bun este
cel de cal pentru ca are puterea de incalzire cea mai mare dintre toate
celelalte optiuni. La nevoie si cel de vaca e bun si chiar cel amestecat (vaca,
cal, capre, ce mai are omul in gospodarie). Eu am folosit jumatate de cal si
jumatate amestecat. Am facut un cadru din BCA (fara sa fie zidit, pentru a-l
putea dezasambla si depozita) pe o platforma de beton, dar se poate face si
direct pe sol. Cadrul a iesit cu dimensiunea interioara de 290/ 90cm. In el am
descarcat gunoiul de grajd in strat de 50cm, pentru o rasadnita facuta in luna
martie e suficient atat; pentru una facuta in februarie e nevoie insa de un
strat dublu: 80-90cm. Primii pasi:
25 februarie: am adus balegarul in curte, l-am pus in gramezi de 1m3 si l-am acoperit cu o folie - acest procedeu se numeste "preincalzire" si necesita vre-o 2-3 zile (daca e frig, poate mai mult) pana se incalzeste. Trebuie ca atunci cand pui mana pe folie sa simti ca e caldut.
25 februarie: am adus balegarul in curte, l-am pus in gramezi de 1m3 si l-am acoperit cu o folie - acest procedeu se numeste "preincalzire" si necesita vre-o 2-3 zile (daca e frig, poate mai mult) pana se incalzeste. Trebuie ca atunci cand pui mana pe folie sa simti ca e caldut.
3 martie: am asamblat rasadnita si am pus pe fund un strat izolator de 5cm de paie (merge orice - coceni, frunze, crengi, chiar si compost nefacut). Am pus gunoiul in rasadnita in strat de 50 cm, am udat cu apa fierbinte (nu fiarta) si am acoperit patul cu o folie pentru a se incalzi in intregime. Gramezile de balegar erau fierbiti in mijloc, dar pentru a atinge aceasta temperatura pe tot stratul, mai trebuiesc vre-o 2-3 zile dupa asezarea balegarului in rasadnita (in acest proces se pierde putin din caldura).
5martie: am cumparat substrat
profesional - o turba fina speciala pentru rasaduri. Pentru a putea aseza
substratul intr-un strat de 10-15cm noua ne-au ajuns 400l, insa acum cand
privasc inapoi, as pune 600l pentru ca se taseaza destul de tare in 2 luni.
Atentie! Substratul este deobicei depozitat afara la magazinele specializate si
este inghetat. De aceea trebuie adus din timp si tinut in casa vre-o 2-3zile.
9 martie: balegarul avea 50 grade. Atunci cand temperatura la suprafata lui este de 35-40 de grade, este momentul pentru a aseza substratul nutritiv.
Noi am asteptat cateva zile din anumite motive insa imediat dupa asezarea substratului nutritiv se poate face si semanarea.
11 martie: temperatura in rasadnita- ziua 24-27 grade C, noaptea 15 grade C. Am semanat si am udat cu apa calduta. Udarile de acum incolo se fac numai cu apa calduta.
15 martie: au rasarit primele
rosii
Pana aici au fost cei mai
importanti pasi pentru o rasadnita reusita, in care temperatura s-a mentinut constanta pe toata perioada lunii martie, o luna rece cu
temperaturi de noapte negative. Experienta mea a fost ajustata la conditiile de
crestere a rasadului de rosii. Alte culturi au alte cerinte fata de temperatura
si este foarte important sa le aflam si sa le respectam.
Din momentul rasaririi primelor plante se asigura o temperatura de zi de 24 grade C si noaptea nu mai putin de 14grade C timp de o saptamana, pana la germinarea completa a rasadurilor. Apoi temperatura se scade treptat la 14 grade C ziua- 12grade C noaptea pentru o prima calire a rosiilor. Aceasta calire se face timp de o saptamana, dupa care se revine treptat la temperatura initiala de 24 grade C ziua, 14 noaptea. Eu nu am reusit sa fac bine aceasta calire din cauza unui substrat prea cald. Desi statea cu capacul deschis toata ziua, in rasadnita temperatura nu scadea sub 20 de grade. In orice caz, rasadurile au crescut bine, frumoase si viguroase. Controlarea temperaturii se poate face doar cu ajutorul aerisirilor. Balegarul scade cu un grad pe zi. Este nevoie de o supraveghere continua a rasadnitei pe tot parcursul zilei. Desi nu este nimic greu si complicat in acest lucru, s-ar putea ca timpul sa fie un impediment major pentru a face o astfel de rasadnita. Conditia este sa aveti posibilitatea sa verificati rasadnita macar de 2 ori pe zi (dimineata- deschis capacul putin, mai mult, de tot- in functie de temperatura din rasadnita si de afara, iar seara de inchis capacul)
Din momentul rasaririi primelor plante se asigura o temperatura de zi de 24 grade C si noaptea nu mai putin de 14grade C timp de o saptamana, pana la germinarea completa a rasadurilor. Apoi temperatura se scade treptat la 14 grade C ziua- 12grade C noaptea pentru o prima calire a rosiilor. Aceasta calire se face timp de o saptamana, dupa care se revine treptat la temperatura initiala de 24 grade C ziua, 14 noaptea. Eu nu am reusit sa fac bine aceasta calire din cauza unui substrat prea cald. Desi statea cu capacul deschis toata ziua, in rasadnita temperatura nu scadea sub 20 de grade. In orice caz, rasadurile au crescut bine, frumoase si viguroase. Controlarea temperaturii se poate face doar cu ajutorul aerisirilor. Balegarul scade cu un grad pe zi. Este nevoie de o supraveghere continua a rasadnitei pe tot parcursul zilei. Desi nu este nimic greu si complicat in acest lucru, s-ar putea ca timpul sa fie un impediment major pentru a face o astfel de rasadnita. Conditia este sa aveti posibilitatea sa verificati rasadnita macar de 2 ori pe zi (dimineata- deschis capacul putin, mai mult, de tot- in functie de temperatura din rasadnita si de afara, iar seara de inchis capacul)
Inainte cu o saptamana de
momentul transplantarii rasadurilor in camp se face calirea lor. Treptat , rasadurile se expun la
soare si la frigul noptii (desigur,noaptea nu trebuie sa fie mai rece de 10-8
grade). Acest lucru se face prin lasarea capacului deschis peste noapte si
decoperirea totala a capacului ziua (au am scos folia de pe capac). Calirea
este esentiala pentru sanatatea plantelor, caci fara ea, la trecerea brusca din
rasadnita in camp, orice rasad va suferi arsuri de la soare si stres de la
frigul noptii asociat cu vantul si umezeala.
Sper ca materialul de mai sus sa va fie de folos si va doresc succes celor care veti incerca la primavara.
Foarte util !!!
RăspundețiȘtergereGrozav! Chiar am de gand sa-mi fac o rasadnita si nu prea aveam idee cum. Si eu ma gandesc sa seman direct in tavite alveolare. Cu ce ati acoperit rasadnita? Cu sticla? Balegarul era proaspat sau se poate si mai vechi (eu am doi saci de balegar de cal din toamna)? Multumesc pt articol, super folositor!!!
RăspundețiȘtergereExcelent! Am gasit informatiile necesare.
RăspundețiȘtergerecu sticla am acoperit anul acesta
RăspundețiȘtergerecum a functionat rasadnita anul trecut? A fost mai bine cu semanatul direct in tavite alveolare?
RăspundețiȘtergereff bine
RăspundețiȘtergereSalut. Am facut anul asta o rasadnita de 60*60*1000 si am pus un strat de paie unul de balegar de cal unul de paie unul de balegar..si apoi o galeata de apa la 1ml. in urmatoarea sapt incepuse sa se incalzeasca. a venit un ger mai tare de -20 grade vreo3-4 zile si cand l-am verificat.. era rece. ce pot sa fac?
RăspundețiȘtergereAi gresit la combinatia cu paiele, ele se pun doar dedesubtul balegarului, astfel ajuti la racirea lui mai repede
RăspundețiȘtergereAs dori sa va intreb,daca le pun in ladite de plastic gunoi si amestecat cu nisip si fac oe urma plantarea semintelor si tin noaptea laditelor in casa cum ar fi?mar ajuta cu ceva?va multumusc
Ștergere